Inapoi

Credit imobiliar / ipotecar

Credit imobiliar sau credit ipotecar? Auzim in ultima vreme, in presa si in ofertele bancare, ambele denumiri si nu stim daca se refera la acelasi tip de credit.

Este cert faptul ca si creditul imobiliar si creditul ipotecar denumesc ofertele de creditare pentru cumpararea de locuinta. Sintagma credit ipotecar s-a impus, insa in ultimul an, datorita schimbarii de politica pe care majoritatea bancilor si fondurilor de creditare au abordat-o : creditul garantat prin ipoteca imobilului cumparat. Acesta este motivul pentru care anul 2003 a cunoscut o explozie de credite pentru locuinta - romanilor li s-a oferit posibilitatea sa garanteze creditul chiar cu imobilul pe care il achizitioneaza, girantii si alte tipuri de garantii fiind scoase din calcul.

O diferenta fundamentala nu exista intre cele doua tipuri de credite si interpretarea este diferita de la banca la banca. In principiu, creditul ipotecar se garanteaza cu ipoteca pe imobil, in timp ce creditul imobiliar se poate garanta si cu alte tipuri de garantii (giranti, alte imobile). Se considera in general ca prin credit imobiliar se pot finanta si constructiile de imobile, in timp ce prin credit ipotecar acest lucru nu este posibil, deoarece este imposibil sa fie ipotecat un imobil inexistent.

Din punct de vedere legislativ, cele doua denumiri provin din legi diferite: creditul ipotecar este reglementat de legea 190 / 1999, in timp ce creditul imobiliar se legitimeaza din Codul civil.


   
© copyright GacityImobiliare 2008-2010. Toate drepturile rezervate.